Informatii generale – statii de epurare apa uzata menajera

Statii de epurare apa uzata Aquatec VFLGama de statii de epurare ape uzate menajere AT 6 - AT 12 a fost conceputa sa trateze apele uzate de la case neracordate la sistemul centralizat de canalizare. Mai mult, apa epurata poate fi deversata in emisari de suprafata, sau poate fi utilizata la irigatii.

Statii de epurare apa uzata Aquatec VFLIn concordanta cu cerintele standarului European  EN 12566-3, statiile de epurare rezidentiale au fost supuse pe termen lung la teste privind eficienta epurarii, teste complete privind rezistenta statica, etanseitatea, durabilitatea, si verificarea dimensiunilor de accesibilitate. Dupa efectuarea testelor initiale si controlul intern al atelierului, s-a dovedit conformitatea si producatorul  a declarat conformitatea in concordanta cu legislatia UE. Prin urmare, compania a fost autorizata sa eticheteze statiile „AT pana la 50 LE” cu marca de conformitate CE.

Descrierea de baza
Statia de epurare este formata dintr-un reactor din plastic cu structura tehnologica interioara. Datorita tehnologiei de activare a incarcaturii scazute cu stabilizarea aeroba a namolului se atinge purificarea maxima. Statiile de epurare AT includ un capac detasabil  din PP, cu posibilitate de blocare. Statiile de epurare AT utilizeaza un sistem bine stabilit de epurare biologica continua a apei uzate, cu acumulare integrata a debitelor de varf. In Slovacia, tehnologia este protejata prin certificatele UV 4324 si UV 2750, Statii de epurare apa uzata Aquatec VFLiar la nivel international prin patentul Nr. EP1919833.  Tehnologia de epurare asigura apa purificata la cel mai inalt nivel, costuri scazute de investitie si operare. Tehnologia este recunoscuta la nivel international si sub numele de Vertical Flow Labyrinth – VFL (curgerea prin labirint vertical). Livrarea statiile de epurare AT se face in baza unei comenzi ferme. Conditiile de plata si livrare se stabilesc de comun acord intre client si furnizor.

Procesul de epurare
Tehnologia consta in mai multe procese tehnologice. Debitul de apa uzata ajunge intr-un compartiment neaerat, unde  azotul este degradat biologic si se creeaza conditiile pentru descompunerea biologica  partiala a fosforului. Tratarea primara si decantarea solidelor din apa uzata au loc simultan. Zona de activare neaerata este compartimentata de pereti interiori care creeaza curgerea prin labirintul vertical, ce asigura circulatia interna.  
Mai mult, permite intrarea gravitationala a debitului de apa uzata in zona aerata cu activarea incarcarii reduse. Prezenta oxigenului produce descompunerea biologica a materiei organice si nitrificarea azotului amoniacal in acelasi timp. Aerul este introdus in sistemul de aerare prin compresoare cu diafragma sau suflante cu canal lateral (ventilatoare de inalta presiune), amplasate in afara reactorului biologic. Aerul presurizat este suflat in zona de aerare prin elemente de aerare cu bule fine. Aerul presurizat furnizat de compresor este reglat de unitatea de comanda (microprocesorul unitatii de comanda), care permite de asemenea statiei de epurare sa functioneze in moduri diferite, functie de incarcare.
Urmatoarea treapta de tratare este separarea. In acest proces, apa epurata este separata de namolul activ si este descarcata intr-un emisar, infiltrata sau reciclata, iar namolul activ este reintrodus in sistem prin repomparea de la fundul zonei de evacuare in zona nearata sau in zona aerata.  Un regulator de debit este amplasat in zona de evacuare, asigurand utilizarea zonei de retentie a statiei de epurare in cazul unui debit instantaneu mare. Astfel se previne inundarea statiei.

Procesul creeaza conditii optime de descarcare a apei tratate prin drenaj in apa subterana si pentru reciclarea Statii de epurare apa uzata Aquatec VFLapei uzate tratate biologic pentru ca apa deversata nu colmateaza porii stratului filtrant sau ai dispozitivului de filtrare.

1 – Zona neaerata, curgerea prin labirintul vertical
2 – Zona aerata
3 – Zona de evacuare
4 – Zona integrata de acumulare
5 – Circulatia interna
6 – Recircularea namolului
7 – Aerarea cu bule fine
8 – Regulator de debit (prea-plin)

Uniunea Europeana
Statiile de epurare AT indeplinesc cerintele privind preluarea debitelor instantanee de apa uzata. Se asigura functionarea constanta a statiei de epurare, in cazul deversarii instantanee a volumelor mari de apa (de ex. cazi, masini de spalat, etc.). Principala problema a statiilor de epurare este respectarea evacuarii namolului activ la fiecare debit de varf, aceasta fiind rezolvata la statiile AT.

Parametri tehnologici
Calitatea apei epurate corespunde cerintelor NTPA 001/2002 normativ privind stabilirea limitelor de incarcare cu poluanti a apelor uzate evacuate in sol sau receptori naturali de suprafata.

Parameter Valoare medie Valoare garantata
CCOCr 35 mg/l 75 mg/l
CBO5 10 mg/l 15 mg/l
NL 10 mg/l 20 mg/l
N-NH4 2 mg/l 5,0 mg/l
Ntot 15 mg/l 25 mg/l
Ptot 3 mg/l 7,0 mg/l

Parametri tehnici:

TIP Diametru rezervor
[mm]
Inaltime rezervor
[mm]
Inaltimea de alimentare
[mm]
Inaltimea de evacuare
[mm]
DN intrare/evacuare
[mm]
AT 6 1400 1800 1300 1150 110/110
AT 8 1400 2200 1700 1500 110/110
AT 10 1750 2200 1500 1250 110/110
AT 12 1750 2400 1700 1500 110/110

Statiile de epurare AT6, AT8 si AT10 de la compania Aquatec VFL.
Comparatie forma si marime:

Statii de epurare apa uzata Aquatec VFL - AT6, AT8, AT10